Javni poziv za dodjelu sredstava za podsticaj izvoza RS

Bez autora
Apr 11 2010

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske /RS/ raspisalo je javni poziv za dodjelu sredstava po osnovu sufinansiranja podsticaja izvoza za ovu godinu, a njihov ukupan iznos zavisiće od iznosa raspoloživih sredstava. Dodjela sredstava će se izvršiti na osnovu rang liste privrednih subjekata podnosioca prijava, sačinjene u skladu sa uslovima i kriterijuma za dodjelu sredstava i rješenja ministra, a po dinamici stavljanja sredstava ministarstvu na raspolaganje. Da bi mogli da se prijave na javni poziv, privredni subjekti treba da imaju sjedište na teritoriji RS, da se bave proizvodnjom ili proizvodno-uslužnom djelatnošću za potrebe izvoza, da su opravdali utrošak sredstava podsticaja izvoza dobijen po javnom pozivu prethodnih godina, da nisu korisnici novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, dok privredni subjekti iz oblasti drvoprerade treba da se bave proizvodnjom proizvoda više faze prerade.

Javni poziv za dodjelu sredstava za podsticaj izvoza RSMinistarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske /RS/ raspisalo je javni poziv za dodjelu sredstava po osnovu sufinansiranja podsticaja izvoza za ovu godinu, a njihov ukupan iznos zavisiće od iznosa raspoloživih sredstava.

U saopštenju iz Ministarstva se navodi da će se dodjela sredstava izvršiti na osnovu rang liste privrednih subjekata podnosioca prijava, sačinjene u skladu sa uslovima i kriterijuma za dodjelu sredstava i rješenja ministra, a po dinamici stavljanja sredstava ministarstvu na raspolaganje.

Da bi mogli da se prijave na javni poziv, privredni subjekti treba da imaju sjedište na teritoriji RS, da se bave proizvodnjom ili proizvodno-uslužnom djelatnošću za potrebe izvoza, da su opravdali utrošak sredstava podsticaja izvoza dobijen po javnom pozivu prethodnih godina, da nisu korisnici novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, dok privredni subjekti iz oblasti drvoprerade treba da se bave proizvodnjom proizvoda više faze prerade.

"Osim toga, privredni subjekt ne smije da ima dospjelih neizmirenih poreskih obaveza i obaveza po osnovu neisplaćenih neto plata i drugih primanja, treba da poštuje propise iz oblasti radnih odnosa, zapošljavanja i zaštite na radu, te da ima učešće prihoda od prodaje proizvoda i usluga na ino tržištu u ukupnom prihodu za 2009. godinu od najmanje 15 odsto, te da ostvareni prihod od prodaje proizvoda i usluga na ino tržištu u navedenom periodu bude najmanje 100.000 KM", navedeno je u saopštenju.

Za privredne subjekte koji imaju učešće prihoda od prodaje proizvoda i usluga na ino tržištu u ukupnom prihodu manje od 15 odsto, potrebno je da da imaju prihod od ovih usluga veći od 500.000 KM.

Sredstva za sufinansiranje podsticaja izvoza planiraju se i dodjeljuju privrednim subjektima već četiri godine, odnosno od 2006. godine, a u tom periodu ukupno je dodijelenjen 21.350.000 KM za 526 preduzeća, koja su zapošljavala ukupno 55 664 radnika.

Iznos je konstantno povećavan, tako da je u 2006. godini iznosio 2.200.000 KM, u 2007. - 2.300.000 KM, 2008. godine čak 5.850.000 KM, a prošle godine skoro duplo više, 10.000.000 KM. Povećavao se i broj korisnika sredstava za sufinansiranje podsticaja izvoza, pa ih je u 2006. godini bilo 37, 2007. - 85, godinu kasnije 189, a u 2009. godini 215.

Privredni subjekti koji su dobili sredstva za sufinansiranje podsticaja izvoza u 2006. godini zapošljavali su 4 429 radnika, 2007. godine 9 656 radnika, 2008. godine 16 749 radnika, te 2009. godine 22 691 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik